Тасманийският вълк

Тасманийският вълк (Thylacinus cynocephalus) е изчезнал средно голям, подобен на вълк, хищен двуутробен бозайник. Срещал се е в близкото минало на остров Тасмания, а в по-далечното, вероятно до преди около 1 000 години и в Австралия.

Дължината на тялото му е 100-130 см, от които 50-65 см се падат на опашката. От раменете започват 16-18 на брой тигрови шарки, които към опашката стават все по-ярко изразени.

Изчезване

През 1932 г, на остров Тасмания е последното потвърдено наблюдение на тасманийски вълк на свобода. Последния екземпляр в плен е умрял на 6 септември 1936 г в зоопарка Хобарт. Там са направени няколко късометражни черно-бели филма на живи екземпляри от този вид.

От тогава до сега периодично се появяват съобщения за наблюдения или дори снимки на тасманийски вълци на остров Тасмания, в Австралия или друго място, но никое от тези наблюдения или снимки не са потвърдени като истински. С голяма степен на вероятност вида може да се смята за безвъзвратно изчезнал.

Вина за изчезването на тасманийския вълк имат най-вече фермерите, които го преследвали и убивали заради вредите които носел на скотовъдството. Хората вярвали, че Тасманийския вълк както и кучето Динго в Австралия нападат овцете им, което впоследствие се оказало далеч от истината.