Част от най-бързите животни

Черна мамба ( Dendroaspis polylepis )
Африка.
Това е най- бързата змия в света. Развива скорост до 20 км/ч ( според някои съобщение дори 30 км/ч ). Може да достигне до 4.5 м ( втората по големина след кралската кобра ) дължина и дължи името си на цвета на вътрешната страна на устата. Отровата и съдържа невротоксин и е около 10 пъти по- силна от тази на габонската отровница и на кралската кобра.

Африканският саванен слон (Loxodonta africana)
Африка.
Въпреки огромните си размери слона може да развие неподозирано висока скорост - до 40 км/ч

Брадавичеста свиня ( Phacochoerus africanus )
Африка.
Достига до 150 кг тегло и може да развие 48 км/ч. Отличителна черта за брадавичестата свиня са огромните и глиги, които достигата до 23 см дължина.

Гризли ( Ursus arctos horribilis )
Северна Америка.
Подвид на кафявата мечка, на къси разтояния развива до 48 км/ч. Изправена гризли достига до 244 см.

Белоопашат елен ( Odocoileus virginianus )
Северна Америка, Централна Америка и серерните части на Южна Америка, внесен е и в някои страни на Европа.
Мъжките достигат до около 100 кг тегло ( рекорда е 226 кг ) и височина при холката 100 см. Развива 48 км/ч.

Ему ( Dromaius novaehollandiae )
Австралия.
Най- голямата птица в Австралия ( и втората в света ). Достига до 2 м височина и развива скорост до 50 км/ч.

Жираф ( Giraffa camelopardalis )
Африка.
Жирафа достига на височина 5 - 5.5 м и тегло 1700 кг, като рекорда е при един застрелян през 1934 г. в Кения жираф - 5.87 м и 2000 кг. Има няколко подвида жирафи, като напоследък се изказва мнението, че те трябва да се обособят, като самостоятелни видове. Жирафа може да достигне скорост от 51 км/ч.

Чакал ( Canis aureus )
Северна и Източна Африка, Югоизточна Европа и Южна Азия до Мянмар.
Конрад Лоренц изказва теория, че това е основния предшественик на домашното куче, като едва по- късно чрез хибридизация се влива и вълча кръв. Чакала развива до 56 км/ч.

Черноопашат елен (Odocoileus hemionus)
Западна Северна Америка.
Наричат го още елен муле заради формата на ушите. Развива до 56 км/ч.

Петниста хиена ( Crocuta crocuta )
Африка.
Мъжките са обикновено с тегло 45 кг, а женските 55 кг в Източна Африка и до 70 кг в Южна Африка ( максумума е 90 кг ). Може да бяга с над 50 км/ч за повече от 3 часа, а максималната скорост е до 64 км/ч.

Зебра ( Equus quagga )
Африка.
Всъщност в момента има 3 вида зебри: планинска зебра (Equus zebra), зебра (квага) (Equus quagga), зебра на Греви (Equus grevyi). При холката височината достига до 1.5 м, а средното тегло е 300 кг ( до около 400 - 420 кг ). Може да бяга със 64/км/ч.

Щраус (Struthio camelus)
Африка.
Има няколко подвида, като S. c. camelus ( Северноафрикански щраус ), който се среща в Мароко и Египет е най- едър и достира 2.74 м височина и 154 кг тегло. Развива средно 69 км/ч, но има съобщения и за 74 км/ч.

Койот (Canis latrans)
Северна Америка.
Въпреки масовото му избиване в миналото, койотът се оказа много адаптивен и добре приспособим вид. Той дори е увеличил числеността си, като заема териториите освободени от вълка, който по същия начин е избиван. На тегло достига до около 22 кг. Може да развие до 69 км/ч.

Червено кенгуру (Macropus rufus)
Австралия.
Най голямото кенгуру в света. На височина достига до около 1.5 м и около 85 кг тегло, но има съобщения и за около 2 м индивиди. При уплаха може да прави скокове от 13 м дължина и да развие скорост от 70 км/ч.