Терариум - що е то, основни положения

Общи сведения
Терариумите са съдове в които се отглеждат влечуги. Името им идва от тера - земя. Има много видове материал от който могат да бъдат изработени. Най често те биват направени от стъкло или ако са с по-големи размери - от дъски или пресован картон и мрежа. Тук ще разгледаме тези терариуми които са направени от стъкло. То е подходящо за направата на терариуми за дома защото не изкривява образите когато гледате домашните си любимци през него и лесно се почиства. Когато терариумът от стъкло е с големи размери трябва да се направи метална рамка която да го заздрави. За направата на такава рамка по ъглите се използва най-често винкел или алуминиеви профили. При вторите хубавото е, че стъклата, които ще бъдат стени на голям терариум могат да легнат в специално направени за целта канали и да се избегне лепенето им. Лепенето на стените и пода от стъкло една към друга посредством силикон е най-разпространения начин за направата , на стъкления дом за нашия екзотичен домашен любимец. Достъпа да вътрешността на терариума се осигурява от подвижен капак или вратичка в една от стените. Те трябва да се затварят добре с цел да се избегне излизането на животното.
Съдовете в които се отглеждат насекоми и безгръбначни се наричат инсектариуми.

Видове
В зависимост от това какви животни ще живеят в тях, се определя устройството и оформлението на терариумите.

За тритоните, саламандрите, някои жаби и други животни, които прекарват по-голямата част от живота си във вода е необходим акватерариум, където половината, а някой път и по-голяма част се заема от изкуствен водоем и по-малка част е суша. В редица случаи това може да бъде и аквариум с плаващо по повърхността салче или показващо се над водата рафтче. Основното условие за всичките тези случаи е сушата да бъде удобна за излизане на животните на нея. В зависимост от начина на живот на обитателите му, в акватерариума, както на сушата така и във водата, могат да се засадят растения, да се сложат камъни, коренчета и други, имитирайки естествените условия за дадения вид животно.
За жаби, саламандри и водни костенурки терариума се оформя като участък от водоем, с мъх и друга влаголюбива растителност, коренчета и камъни. Терариума за хамелеони, дървесни жаби и някои видове змии се оборудва като част от тропическа гора с различни, може и пълзящи, растения, пънчета, коренчета и малък водоем, примерно подходяща паничка с вода.

Терариумите от първите два типа ги правят обикновенно в аквариуми с достатъчни размери, покрити със стъкла, за да се осигури по-висока влажност. Терариумите за дървесните видове животни също така могет да се направят от аквариум, но при тях толкова висока влажност не е необходима и е удобно да се използва мрежест капак.

Отчитайки това, че дървесните жаби и хамелеоните прекарват повечето време по клоните или растенията които сме поставили в терариума би било добре такъв терариум да е по-висок.

Повечето гущери, змии и сухоземни костенурки трябва да се държат в терариуми от стъкло, пластмаса (плексиглас) и метална мрежа, така животните ще се чувстват добре в сухо, добре проветрено помещение.
Според това в какви места живеят в природата сухоземните влечуги се оформя терариум като ъгълче от поляна, участък от степ, глинеста или пясъчна пустиня или разхвърляни камъни. Отчитайки това, че за болшинството от тези влечуги влажността е нежелателна, съдовете за вода не трябва да са много големи. Като укрития, които са необходими за много животни могат да се използват глинени саксии (както цели така и счупени), големи камъни, коренчета, парчета дървесна кора и каквото още ви се стори подходящо. Площта на терариума трябва да бъде достатъчна за да се създаде изкуствен боитоп в които животното да се чувства добре, а както и да може да се оформят в различните ъгли на терариума пространства с различна влажност и температура.

Формата на терариума трябва да бъде съобразена с особеностите в поведението на животното, чийто дом ще е. За сухоземни костенурки, за равнинни гущери и сухоземни жаби терариумът трябва да е по-нисък но с голяма площ на дъното, в същото време за дървесни жаби, хамелеони, дървесни змии и други катерачи дъното може да е по малко като площ за сметка на височината.

За почистване, дезинфекция и удобство при оформянето на терариума може едната страна на терариума да е подвижна но със сигурно закрепване, а при храненето и всекидневните процедури в терариума да ползвате малка вратичка или капаче на покрива примерно.
Повечето терариуми които се продават са неудобни, затова Ви препоръчвам да си закупите обикновен аквариум с нужните размери и той да бъде преработен за терариум от някой който може да го стори.

Отопление и осветление
Земноводните и влечугите се отнасят към категорията животни чиято температура зависи от температурата на околната среда или така наречените студенокръвни животни.

Когато е по-топло те стават по-подвижни, подобрява се храносмилането, дишането и всички останали жизнени процеси, както и обратното - при по-хладно време стават по вяли и бавноподвижни и изпадат във вцепенение дори. Това състояние е близко до зимния сън на някои бозайници. Редувайки това състояние с активност в някои сезони е необходимо за доброто състояние на животните.

Така повечето влечуги изпадат във вцепенение през студената част на нощта и при сутрешното затопляне излизат на лов, а за нормалното смилане на храната имат нужда да полежат на слънце или на топъл участък земя. При спад на температурите животните спират да приемат храна, а продължителното охлаждане води до нарушаване на храносмилането им и често води до гибел.

Продължитеното държане на животните при високи или оптимални за тях температури е почти толкова гибелно колкото и студа. За земноводните и влечугите е необходимо в домашния терариум да има участък с по висока температура и участък с по ниска и жовотното да се топли или охлажда в зависимост от неговите естествни нужди. Това води до достатъчно голям терариум за да може да се сложи нагревател, осветително тяло с рефлектор или UV лампа. За животните които се катерят и лесно могат да достигнат лампата, тя трябва да бъде покрите с някакъв рефлектор. В зависимост от вида и размера на терариума могат да се използват обикновенни лампи с подходящ ватаж, така, че температурата под нея за земноводните да не надвишава 30°С, за влечугите 30°С - 40°С, а в "студения" ъгъл на терариума тя да бъде близка да стайната.

Ако терариума е поставен в стая която е с нормална температура би било добре отоплението да се изключва вечерта и да се пуска пак сутрин. Такива колебания в температурата има и в природата, където вечер става малко по студено и се стопля пак сутринта и те даже са необходими за животното. За обитателите на умерения полюс даже е необходимо да се правят и малко по дълги "студени" паузи с изключване на отоплението за период 3-5 дена примерно, по това време на годината когато и в природата е по студено. Такива периоди се отразяват положително на животното. Оказват тонизиращо действие на терариумните питомци, тъй като то съответства на природния им ритъм, така и това състояние на покой помага на жладнокръвните животни да се борят с болести и паразити от които те нерядко страдат. Така за тези тераиумни животни които спят зимен сън трябва да се дава възможност за такъв с продължително намаляване на температурата.

Слънчевите лъчи са много полезни за тези животни, даже необходими за доброто им самочувствие, но само в сутрешните или ранните вечерни часове, когато температурата на припек не надвишава критичната за животното, която е различна за различните видове. Обедното слънце нагрява пясъка или земята до около 70°С. Тази температура е смъртоносна дори и за най-топлолюбивите животни. Ако терариума седи на слънце трябва в единия край да се сложи някаква сянка и да се внимава за МНОГО доброто проветрение за да се избегне парников ефект. Като цяло поставянето на терариума на слънце в обедните часове не е добра идея.

Оборудване
Оборудването е важно условие за поддържането на максимално добри условия в терариума, които са най-близки до естествените такива за съответното животно.
Ще се опитам да съм максимално точен , но ако все пак намерите пропуски ще се радвам да ме информирате за да допълня или поправя материала.

* За осветление
Осветлението в терариума в общия случай се осигурява от луминистцентна лампа, най-добре е според мен тя да е с така наречената дневна (DayLight) светлина. Разполагането на тази лампа по мое мнение е хубаво да е в единия край на терариума , за да имат животните и по тъмно кътче където да отидат ако не искат да са на силна светлина. Има вариант за осветление от крушка с нажежаема жичка , но трябва да имате предвид че тези крушки отделят и топлина , т.е. ако имате друг източник на топлина (награвателна плоча или др.) трябва да се съобразите с това.
През нощта осветлението в терариума трябва да се изключва. Това може да става ръчно или с реле за време. Най-подходящ е 12х12 часов цикъл (12 часа светло и 12 часа тъмно).