Тарантули - терариум

Първият въпрос, възникващ пред този който е решил да си отглежда тарантула- къде, в какво би трябвало да го държи?

Към терариума за отглеждане на паяк-птицеяд има определени изисквания. Първо той трябва да бъде достатъчно просторен (вертикален тип за дървесните и хоризонтален - за наземните видове). Обитаваната повърхност (стената на терариума за дървесните и дъното за земните) трябва да е най-малко колкото два пъти размера на паяка с краката. От друга страна, не е подходящо да се отглежда паяка в твърде голям обем , тъй като възникват други проблеми като поддържането на подходяща температура и влажност , а също така и трудност за паяка с намирането на храната.

Особено важен момент , на който трябва да обърнем внимание при оборудването на терариума е този, че тарариума трябва да бъде безопасен както за самия паяк , така и за човека, който го отглежда. Особено внимание трябва да обърнем на изключването на възможност за бягство от него, както на паяка , така и на храната му.

Трябва обезателно да помним, че при отглеждане на наземни видове не трябва да използваме високи терариуми, тъй като едър паяк , катерейки се по стъклото може да падне от високо и да се нарани. Абдомена (коремчето) на тарантулите е особено податлив на наранявания и спукването му е една от най-разпространените причини за смърт при паяците отглеждани в неволя. Също така за видовете от родовете Avicularia, Poecilotheria, Psalmopoeus и други дървесни тарантули е обратното, височината на терариума е един от определящите фактори за успешно отглеждане и размножаване.

Не е подходящо да поставяте големи камъни в терариуми със дървесни тарантули , тъй като при скок на него тарантулата може да се удари в него и да се нарани.

За всички видове терариуми е добре да има добра вентилация.
Необходимо е да сложите парче дървесна кора в някой от задните ъгли или на задната стена за дървесните видове за да може паяка да го ползва за укритие. За земните видове укритието може да бъде поставено директно на субстрата. За такова може да се ползва половин саксия с подходящ размер, парче кора или друго укритие от безопасен материал и с подходящ размер.

Като цяло специален вид терариум за тарантули не съществува. Те могат да бъдат отглеждани във всякакви кутии, контейнери за храна или стандартни пластмасови или стъклени терариуми за влечуги, ако те отговарят на посочените по-горе изисквания. Широко разпространено е новородените паячета да бъдат отглеждани в кутийки от фотофилми, на които на капака или на самата кутийка са пробити няколко малки отворчета.

Автора и колегите му в хобито са разработили специален тип терариум, който не се различава много от тези за малки гущери. Той представлява кубичен, хоризонтален (за наземни паяци) или вертикален (за дървесни) съд изработен от органично или силикатно стъкло с отвори за вентилация по дължината на горната е задната стена покрити със ситна метална мрежа. Издърпващата се вратичка се намира отпред като плътно прилепва към страните на терариума. Долната и част ляга в специален жлеб , а горната се фиксира с магнит или специална мебелна ключалка (може да се използва всякаква подходяща ключалка, стига да е надеждна и здрава). Тези терариума са практични за отглеждането на тарантули и обслужване, добре изглеждащи, могат да бъдат обединявани по 2-3 в секция, а също така могат да бъдат поставяне на подходящи стилажи.

Като заключение можем да кажем също, че местоположението на тераирумите в къщи може да бъде избрано в зависимост от интериора.

Необходимо е да помним обаче , че в никакъв случай не трябва да допускаме попадането върху терариума на преки слънчеви лъчи, трябва да избягваме терариумите да са на течение, както и това, че за някои видове трябва да ограничим фактора безпокойств