разред Хищници

Представителите на това семейство населяват целия свят с изключение на Австралия, Нова Гвинея, Нова Зеландия, Антарктика и много океански острови. Все пак на тези острови може да се видят котки или кучета, но те са принесени от хората. Представителите на Carnivora датират от ерата на късния Плейстоцен.

Разред Хищници обединява най-разнообразни по устройство видове, приспособени за хранене с животинска храна, като само малка част от тях употребяват и растителна храна в различна степен. Външният вид и размерите на тялото им са различни, като се започне от дребната невестулка и се стигне до мечката. Крайниците им са стъпалоходещи, полустъпалоходещи с по четири или пет пръсти, снабдени със здрави и остри нокти. Опашката има различна дължина. Главата е с разнообразна форма, черепа е здрав, ушите им са различни по форма и дължина. Космената покривка е доре рзвита - от мека и гъста до твърда и дълга, като през зимата е по-гъста и по-дълга. Резците им са малки, кучешките им зъби са добре развити, кътните зъби имат остри режещи върхове. Хищниците са без или със рудиментарни ключици. Стомахът им има много жлези, червата им са къси, матката двурога, семенниците са разположени в торбички извън коремната кухина. Предния мозък е добре развит и покрит с бразди.

Повечето от тях водят наземен начин на живот, други са приспособени за земноводен, а трети - за живот по дърветата През зимата някои видове прекарват продължителен или прекъсван сън. Бремеността продължава от 36 до около 300 дни с наличие на латантен стадий на някои видове, през което оплодената яйцеклетка прекарва дълго време в матката. Малките са 1 до 13 на брой, раждат се слепи, за тях се грижат предимно майките, в по-редки случай и бащите. Остават до две години с родителите, после стават самостоятелни, а половата зрелост настъпва след 1 - 5 години.
Хищниците са самотни или се асоцират в чифтове и групи.